Stad Brussel

Brussel is de hoofdstad van België. Toch is Brussel ‘slechts’ de 5e stad wanneer je kijkt naar het aantal inwoners. Als je het over Brussel hebt heb je het vaak over het gewest, in het gewest leven maar liefst 1,2 miljoen mensen. Hiermee is het ver ruit het grootste stedelijke gebied van België.

Brussel is in alle opzichten de belangrijkste stad van België. Er is een hoop cultuur te beleven en de Europese Unie top is gevestigd in Brussel.

Geschiedenis van Brussel

Brussel is ontstaan in de 10e eeuw op een eiland in de rivier de Zenne. De eerste naam was Bruescela, hier is de naam Brussel ook aan afgeleid. In het jaar 1229 kreeg Brussel stadsrechten waardoor het een echte stad werd. In het centrum van de stad bevinden zich talloze gebouwen uit deze tijd. In 1531 werd Brussel de hoofdstad van de Nederlanden.

In de periode dat Napoleon de baas was over het gebied dat nu België heet was Parijs de hoofdstad. Van het jaar 1815 tot 1830 waren Brussel en Den Haag om en om het regeringscentrum. Dit wisselde elk jaar. Toen België zich in 1830 afscheidde van Nederland, werd Brussel de hoofdstad van België.

In de 19e eeuw ondervind Brussel een snelle en grote groei. In de 20e eeuw groeit de stad verder totdat het een hoofdstad is van formaat, de stad van vandaag de dag.

Toerisme in Brussel

Brussel is de meest toeristische stad van België met een totaal van 6 miljoen overnachtingen per jaar. Nederlandse toeristen en zakenreigers zijn goed voor ongeveer 300.000 van de overnachtingen. Onder Nederlandse gasten is december het meest populair.

In Brussel zijn het vooral de hotels die de overhand hebben. De rol van hoofdstad en vestigingsplaats van de Europese Unie zorgen er voor dat er vele hotels zijn in de stad. Er zijn vooral opvallend veel 4 en 5 sterren hotels, om de delegaties in onder te brengen. Verder zijn vooral de stadsappartementen in hoge opkomst. Tegenwoordig heb je voor de prijs van een 4 sterrenkamer een veel groter appartement in de stad.

Winkelen in Brussel

In Brussel zijn er erg veel leuke en mooie winkeltjes waar je je prima kunt vermaken. Wie er gaat winkelen doet zich er echter goed aan een stel stevige (wandel)schoenen aan te trekken, de winkeltjes liggen namelijk verspreid over heel België. Als je je alleen wilt richten op de grote winkels ben je bij dé winkelstraat van Brussel aan het juiste adres: ‘de Nieuwstraat’. Dit is een autovrije straat en ligt aan de noord-kant van het centrum. Hier zitten vrijwel alle grote merken aan gevestigd op een lengte van ongeveer 600 meter. Verder is er in het centrum een mooi overdekt centrum. Je bent hier voornamelijk aan het goede adres wanneer je op zoek bent naar wat lekkers (zoals de echte Belgische chocolade) of luxe producten. In de wijk Marollen bevind zich de leukste vlooienmarkt van België. Deze is er elke dag, ook op zondagen en feestdagen.

De winkels zijn in Brussel 6 dagen per week geopend: van maandag t/m zaterdag. De meeste winkels gaan ‘s ochtends rond 10 uur open en sluiten tussen 18:00 en 19:00. Chocoladewinkels en toeristische winkels zijn vaak nog wat langer open. Op zondag zijn de meeste winkels gesloten, echter geld hier ook een uitzondering voor de Chocoladewinkels en de toeristische winkels. Enkele keren per jaar is het koopzondag in Brussel. De uitverkoopperiodes vallen in de maanden juni en juli, dit wordt de solden genoemd.

Bezienswaardigheden in Brussel

Royal galleries brussels.JPGBrussel heeft een aantal belangrijke bezienswaardigheden. Er zijn talloze kerken, musea en andere historische objecten. Ook heeft Brussel een levendig uitgaansleven, er zijn talloze belangrijke zalen, kroegjes en clubs.

Ook zijn er 3 belangrijke evenementen in Brussel: ‘Bloementapijt’ dat 1x in de 2 jaar wordt gehouden, Bruksellive dat gehouden wordt in het laatste weekend van juli en de Zinnekeparade.

Een aantal belangrijke bezienswaardigheden zijn: de grote markt, het stadhuis van Brussel, het koninklijk paleis van Brussel, de kapellekerk, Onze-Lieve-Vrouwen kerk, het Koninklijke Museum voor schone kunsten, Autoworld en het Joods museum van Brussel.

Parkeren in Brussel

Brussel heeft eigenlijk enkel betaalde parkeerplekken. Er zijn talloze zones die uitsluitend bestemd zijn voor kort parkeren, voor het lang parkeren kun je het beste naar 1 van de vele parkeergarages. In het centrum van Brussel held betaald parkeren op:

  • Maandag t/m zaterdag van 09.00 tot 18.00
  • Op zondag is het gratis parkeren met uitzondering van feestdagen
  • Je mag maximaal 2 á 3 uur parkeren in de zones (afhankelijk van de zone)

Parkeren in de stad ligt tussen de €1,50 en €3 per uur.