Brussel Zaventem Airport

brussel airportBrussel heeft in feite 2 vliegvelden. Beide vliegvelden liggen vrij dicht bij de stad. De eerste is Brussels Zaventem Airport IATA: BRU, ICAO: EBBR). Dit vliegveld verwerkt ruim 22 miljoen passagiers per jaar. Op dit vliegveld vliegen vluchten van en naar vele landen op de wereld. Het is het grootste en belangrijkste vliegveld van Brussel. Brussels Airport wordt ook wel Zaventem Airport genoemd, of Brussels Zaventem Airport.

Informatie over vliegveld Zaventem

Brussels Zaventem Airport is het op 22 na drukste vliegveld van Europa. Er werken ruim 20.000 mensen op het vliegveld waarmee het een belangrijke werkgever is voor de Belgische economie.

Zaventem Airport heeft twee vertrekhallen, de incheckbalies zijn doorgenummerd. Je hebt balie 1 t/m 10 in vertrekhal 1, en incheckbalie 11, 12 en 14 in vertrekhal 2. Vooral Jetairfly en Thomas Cook Airlines Belgium maken gebruik van vertrekhal 2. De twee vertrekhallen zijn met elkaar verbonden door twee smalle doorgangen.

pier a brussel airportHet vliegveld heeft twee pieren; de A en de B pier. De A pier wordt vooral gebruikt voor vluchten binnen het Schengen gebied. Uitzondering is het einde van de A pier, deze wordt door Brussels Airlines gebruikt voor vluchten naar Afrika. Daarom heten gates A61-A72 dan ook tegenwoordig T61-T72. De B pier is de oudste pier van luchthaven Zaventem en wordt gebruikt voor vluchten buiten het Schengen gebied.  Tot de Schengenlanden behoren de 22 lidstaten van de Europese Unie en Zwitserland, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.

Openbaar vervoer

Brussels Zaventem Airport is goed bereikbaar met de auto. Het vliegveld is namelijk goed verbonden met de R0, de ringweg om de stad Brussel. Een klein stukje A201 verbindt de R0 met de luchthaven van Brussel. Er zijn verder meer dan 10.000 parkeerplaatsen. Heb je geen eigen auto, dan kun je alsnog een auto huren bij een van de vele autoverhuurbedrijven op het vliegveld.

treinstation onder brussel airport zaventemZie je het niet zitten om de weg op te gaan, dan is er ook nog een treinstation onder het vliegveld. Op level -1 zit Airport Railway Station. Directe treinverbindingen naar steden zoals Antwerpen, Gent of Mechelen. Er zijn ook internationale verbindingen met met Eurostar naar bijvoorbeeld Londen of Parijs.

Er zijn ook bussen van busmaatschappij De Lijn, en taxi’s die hun services aanbieden.

Zaventem Airport is geen Charleroi Airport

Het 2e vliegveld dat erg in de buurt ligt is Charleroi Airport (IATA: CRL, ICAO: EBCI). Charleroi Airport wordt ook wel Brussels Sud Airport genoemd. Deze luchthaven verwerkt jaarlijks meer dan 6 miljoen passagiers per jaar. Toch ligt Charleroi Airport meer dan 60 kilometer ten zuiden van de stad Brussel. Laat je dus niet misleiden door het feit dat dit vliegveld Brussels Sud Airport heet! Het is geen Zaventem Airport!

Charleroi Airport is een vliegveld voor budget-vliegtuigmaatschappijen terwijl Zaventem Airport meer voor de intercontinentale airlines is gemaakt. Toch strijken er de laatste jaren ook prijsvechters neer op Zaventem Airport.

Airlines en bestemmingen op Brussels Zaventem Airport

De informatie hieronder is de actuele airline en bestemmingsinformatie van 2015.

Prijsvechter Ryanair
Een goed voorbeeld van een low-cost airline op Brussels Zaventem Airport is Ryanair. Eind 2013 kondigde Ryanair aan dat het 10 routes zou lanceren vanaf Zaventem Airport. Dat betekende flinke concurrentie voor het zuidelijker gelegen Charleroi Airport. Toch bleef deze Ryanair’s primaire basis in België, aldus de Ierse prijsvechter.

Ook het Spaanse Vueling heeft een aantal routes vanaf dit vliegveld. Vueling wordt ook gezien als een prijsvechter.

Airbus A319 brussels airlinesGrootste vliegtuigmaatschappijen
Een duidelijk aanwezige vliegtuigmaatschappij op Brussels Zaventem Airport is Brussels Airlines. Dit wordt tegenwoordig gezien als de Belgische nationale vliegtuigmaatschappij. Ook Jetairfly (de Belgische tegenhanger van Arke, ook onderdeel van de TUI GROUP). Ook Thomas Cook Airlines Belgium heeft een basis op Brussels Zaventem Airport. Het is de op 2 na grootste gebruiker van de Belgische luchthaven.

Andere grote vliegtuigmaatschappijen binnen Europa zijn KLM (Cityhopper, naar Schiphol Airport), Lufthansa (Frankfurt, Munchen), Finnair (Helsinki), TAP Portugal (Lissabon, Porto), British Airways (Londen Heathrow) Alitalia (Milaan, Rome), Air France (Hop!, Lyon, Bordeaux, Nantes), Iberia (Madrid), SAS (Copenhagen, Oslo, Stockholm), Turkish Airlines (Ankara, Istanbul Gokcen en Istanbul Ataturk) en Icelandair (Reykjavik).

Internationaal
Er vliegen een aantal Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen op Brussels Zaventem Airport. American Airlines vliegt bijvoorbeeld naar Philadelphia, United Airlines heeft drie routes en Delta Air Lines heeft er ook twee. Air Canada vliegt nog naar Montreal. De golfmaatschappijen zijn ook vertegenwoordigd op dit vliegveld. Emirates (Dubai), Etihad (Abu Dhabi) en Qatar Airways (Doha) hebben routes naar Brussels Zaventem Airport. Aziatische maatschappijen zoals Thai Airways vliegen naar Bangkok, of Jet Airways naar Delhi en Mumbai. Hainan Airlines heeft nog een route naar China (Peking) en All Nippon Airways naar Japan (Tokyo Narita). Hoewel Brussels Airlines met meer dan 15 routes in Afrika nog goed vertegenwoordigd is, vliegt Ethiopian Airlines nog naar Addis Abeba.